ACTIVITEIT

Geschiedenis van Thorn

Het door vele toeristen bezochte witte stadje Thorn heeft een rijke geschiedenis, die terug gaat tot het einde van de 10e eeuw.
In de loop der tijd ontwikkelde zich een miniatuurvorstendom onder leiding van een abdis en 20 adellijke kloosterdames. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg een eigen munt.
In 1794 kwam hieraan met de komst van de Fransen een einde. Toen kreeg Thorn zijn kenmerkende witte kleur. Nadat de adellijke dames vluchtten, voerden de Fransen een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking, vaak wonend in grote panden, voorheen toebehorend aan rijke lieden, kon deze niet opbrengen. Om de hoogte van de belastingaanslag te beperken, metselde men de ramen dicht. Met het doel de bouwsporen (“littekens van de armoede”) te verbergen, werden de huizen wit gekalkt.

Rondleidingen in Thorn

Het historisch centrum van Thorn kent een beschermd stadsgezicht.
Bezienswaardigheden zijn de met maaskeien geplaveide straatjes, de prachtige Abdijkerk en gemeentemuseum “Het Land van Thorn”. In het gemeentemuseum kun je onder andere het Panorama Thorn bezichtigen, een driedimensionaal schilderij dat de historische kern verbeeldt.

Ongeveer 2 kilometer buiten het historisch centrum ligt de Kapel onder de Linden. Er worden nog steeds processies gehouden vanuit omliggende plaatsjes naar deze bijzondere kapel. Op weg er na toe kom je langs verschillende veldkapellen die vroeger op weg naar de Kapel onder de Linden eveneens werden aangedaan.

Elke derde zondag van de maand kun je deelnemen aan een themawandeling onder leiding van een VVV-gids. Daarnaast zijn er voor groepen, op afspraak, het gehele jaar door, rondleidingen mogelijk. Voor informatie: VVV Thorn.

Rondvaarten

Vanuit Thorn zijn er rondvaarten te maken door het prachtige Maasplassengebied.

Natuur

Een van de oudste natuurontwikkelingsprojecten van de Grensmaas is de Koningssteen nabij Thorn. Gallowayrunderen en Konikspaarden zorgen ervoor dat hardhoutooibos, doornstruwelen en graslanden zich naast elkaar ontwikkelen.